Adresa: Trg S. Radića 56, 43272 Nova Rača
Tel: (043) 886 036, (043) 886 101
Fax: (043) 886 152
E-mail: juo@nova-raca.hr
Web: http://www.nova-raca.hr
GPS koordinate: 45°47'55"N 16°57'13"E
Developed by JoomVision.com

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Općina Nova Rača Općina Nova Rača

Športsko-ribolovna društva

ŠRD “Štuka” Nova Rača

ŠRD “Štuka” Nova Rača osnovano je 1958. god. Djelovalo je na rijeci Račačkoj, kod brane mlina Ivankovac. Sam mlin-vodenica jedno vrijeme je služio kao službeni prostor, dok nije 90-tih godina srušen zbog oronulosti. Početkom 70 god. iskopan je mali ribnjak površine oko 300 čhv. Jačanjem tvornice “Fenor” iz N. Rače, klub prelazi pod pokroviteljstvo “Fenora” (sredinom 70-tih god.) i tamo djeluje do raspada tvornice 1992 god. kada opet postaje samostalan . 1983-1984. god kupljeno je zemljište i iskopan veliki ribnjak vodene površine oko 1 ha.

U samostalnoj republici Hrvatskoj  prva registracija kluba izvršena je 1998 god i od tada je službeno ime  kluba, koji postaje udruga ; Športsko ribolovno društvo “ Štuka” Nova Rača.  Udruga ima svoj statut i  pravilnik. U zadnje vrijeme, naročito nakon izgradnje ribićke kućice ( 2007-2008) bilježi stalni porast članstva, a naročito raduje znatan broj kadeta. Udruga je 2008 započela održavati redovna godišnja društvena natjecanja, a planira i izaći šire, tj, u pripremi je organizacija kupa.
Danas udruga gospodari s oko 1,3 ha vodene površine koju poribljava najviše šaranom i amurom, a u zadnje 2 godine štukom somom i smuđem, koji su uhvaćeni već kao kapitalni primjerci. Sama udruga prati i čuva ribu za vrijrme mrijesta a bilo je i nabave mlađi štuke i šarana, tako da se slobodno može reći da su vode ŠRD “Štuke” među bogatijim  s ribljim fondom pa se tu još mogu hvatati babuška, deverika, bijelka, bilo je ulova klena i bolena i još nekoliko vrsta ribe. No raduje još jedna činjenica, naime uz poribljavanje obaju ribnjaka, poribljavala se i rijeka Račačka, u kojoj u tom dijelu, u dužini cca 0,7 km ima vode preko cijele godine a zahvaljujući brani koja je služila za akumulaciju vode za vodenicu. Udruga se brine o brani i po potrebi ju održava i popravlja. No u ovom času ribolov na njoj je gotovo nemoguć zbog velike količine lopoća. Udruga je pokrenula inicijativu za čišćenjem tog dijela rijeke, a to bi bila velika dobit za cijeli kraj i šire, jer sve su druge rijeke očišćene, tako da su ostale bez vode u ljetnim mjesecima.
Udruga je do sada imala veliku pomoć lokalne zajednice (Općine Nova Rača) sa kojom usko surađuje.
Kao što je već navedeno, planira se čišćenje rijeke Račačke i splavi ispod brane, za što je već inicijativa pokrenuta, jer bi se tim zahvatom dobio veliki doprinos ne samo za ribolov nego i za cijeli eko-sustav ovoga kraja i očuvale bi se mnoge biljne i životinjske vrste.

SRD Stuka Nova Raca_3 SRD Stuka Nova Raca_11 SRD Stuka Nova Raca_1 SRD Stuka Nova Raca_5 SRD Stuka Nova Raca_4ŠRD “Šaran” Bedenik

Športsko ribolovno društvo „Šaran“ Bedenik, osnovano je davne 1967.godine, od strane trinaestorice ribića. Društvo je imalo na raspolaganju samo riječne tokove , bez svog vlastitog jezera. Uz pomoć tadašnje Mjesne zajednice Bedenik, a opet pripomoći Vodne zajednice 1969.godine prišlo se je iskopu umjetnog jezera. Umjetno jezero (ribnjak) površine 1,9 ha sastoji se od dva manja i jednog većeg jezera.

Današnje stanje je mnogo ugodnije i lijepše. Društvo broji 31. člana veterana, jednog kadeta i tri juniora. Ugodno se osječamo u prirodnom okruženju, okolišu i ljepoti izlazaka na vodu. Poribljavanje se vrši kontinuirano svaki mjesec po 100-150 kg šarana.
Jezero je popunjeno sa raznolikim sadržajem riba. Lovi se šaran, amur, smuđ, som, američki somić (patuljan), babuška, cevenrepka, kostriš. Ulovi soma poneki teže i preko 20 kg, a amuri koji su viđeni u jezeru teže između 10 i 15 kg.

Ribolovni dani su subota, nedjelja i svi državni praznici. Lovi se sa tri ribolovna pribora, te na svakom priboru samo jedna udica. Pomalo se uvodi sportski ribolov što bi značilo ulovi ribu pa je pusti da i dalje grize.

SRD Saran Bedenik_1 SRD Saran Bedenik_2 SRD Saran Bedenik_3
Trenutno se nalazite:  Početna Društvene aktivnosti Sport Športsko-ribolovna društva